یائسگی زمانی رخ می دهد که چرخه های قاعدگی متوقف شود. در سالهای قبل و بعد از یائسگی، بدن دچار تغییرات زیادی میشود که منجر به علائمی میشود که ممکن است شامل گرگرفتگی، تغییرات عاطفی و اختلالات خواب باشد. اما تاثیر آن بر بدن ممکن است حتی عمیق تر باشد. Medical News Today به بررسی این موضوع می پردازد که چرا یائسگی ممکن است بر سلامت قلب و عروق تأثیر بگذارد و چگونه زنان می توانند با بالا رفتن سن قلب سالم خود را حفظ کنند.
یائسگی زمانی رخ می دهد که چرخه های قاعدگی متوقف شود. در سالهای قبل و بعد از یائسگی، بدن دچار تغییرات زیادی میشود که منجر به علائمی میشود که ممکن است شامل گرگرفتگی، تغییرات عاطفی و اختلالات خواب باشد. اما تاثیر آن بر بدن ممکن است حتی عمیق تر باشد. Medical News Today به بررسی این موضوع می پردازد که چرا یائسگی ممکن است بر سلامت قلب و عروق تأثیر بگذارد و چگونه زنان می توانند با بالا رفتن سن قلب سالم خود را حفظ کنند.
پزشکان عموماً بر این باورند که بیماریهای قلبی عروقی مردان را بیشتر از زنان تحت تأثیر قرار میدهد، اما منبع مورد اعتماد انجمن قلب آمریکا (AHA) اخیراً تأکید کرده است که بیماری قلبی بیشتر از همه انواع سرطان زنان را میکشد.
علاوه بر این، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در زنان میتواند در سالهای منتهی به یائسگی، مرحله زندگی پس از پایان دورههای قاعدگی، و پس از آن به شدت افزایش یابد.
دورههای قبل، در طول و بعد از قطع چرخههای قاعدگی بهصورت زیر گفته میشود:
قبل از یائسگی، که ممکن است چندین سال قبل از آخرین قاعدگی شروع شود و 12 ماه پس از آخرین قاعدگی به پایان برسد.
یائسگی، که 12 ماه پس از آخرین دوره قاعدگی در سن متوسط 52 سالگی یا پس از جراحی، مانند برداشتن تخمدان ها، که قاعدگی را متوقف می کند، رخ می دهد.
و پس از یائسگی، سالهای بعد از یائسگی.
برای برخی از افراد، قبل از یائسگی و یائسگی، جدای از توقف دوره های قاعدگی، تقریباً بدون توجه می گذرد. اما برای اکثر افراد، این زمان می تواند طیف وسیعی از علائم را به همراه داشته باشد که می تواند شامل موارد زیر باشد:
گرگرفتگی
دوره های نامنظم
تغییرات خلقی
عرق شبانه
حساسیت سینه
خشکی واژن
کاهش میل جنسی
موهای نازک و ناخن های شکننده.
بسیاری از این علائم ناشی از کاهش هورمون های تولید مثل، استروژن و پروژسترون است که با یائسگی همراه است.
در حالی که تصور می شود پروژسترون تأثیر کمی بر سلامت قلب دارد، کاهش استروژن احتمالاً به افزایش خطر بیماری قلبی عروقی کمک می کند.
چگونه استروژن از قلب محافظت می کند
دبورا متیو، MD، مشاور ارشد پزشکی در آکادمی آموزشی BHRT، و بنیانگذار Signature Wellness، به Medical News Today گفت:
استروژن از سلامت قلب زنان بسیار محافظت می کند. زنان پیش از یائسگی، که سطوح فراوانی از استروژن دارند، نسبت به مردان در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی و فشار خون بسیار کمتری هستند. پس از یائسگی، زمانی که سطح استروژن کاهش مییابد، خطر بیماری قلبی در زنان افزایش مییابد و بیشتر از مردان هم سن و سال میشود.
استروژن به روش های مختلفی از سیستم قلبی عروقی محافظت می کند. رابین نوبل، دکتر، متخصص OB/GYN و مشاور ارشد پزشکی برای Let’s Talk Menopauuse، برخی از آنها را برای MNT توضیح داد.
ما تا پس از یائسگی شاهد بیماری قلبی عروقی زیادی در زنان نیستیم – احتمالاً به این دلیل که استروژن اثر گشادکننده عروقی بر [سیستم] عروقی دارد. علاوه بر این، استروژن دارای اثرات ضد التهابی است و به نظر می رسد التهاب و استرس اکسیداتیو مکانیسم های اولیه ایجاد پلاک های قلبی عروقی هستند.
هنگامی که استروژن کاهش می یابد، این اثرات محافظتی قلبی از بین می رود و خطر ابتلا به بیماری قلبی را در فرد افزایش می دهد.
یائسگی خطر ابتلا به چه شرایط دیگری را افزایش می دهد؟
جنیفر وانگ، پزشک متخصص قلب و عروق و مدیر پزشکی، خاطرنشان کرد: با کاهش سطح استروژن در یائسگی، میتوان سطح کلسترول، فشار خون بالاتر و چربی احشایی را افزایش داد که منجر به تشکیل پلاک و سخت شدن شریانها میشود. کاردیولوژی غیر تهاجمی در موسسه قلب و عروق MemorialCare در مرکز پزشکی Orange Coast در Fountain Valley، CA.
همچنین ممکن است التهاب افزایش یابد که با افزایش پلاک آترواسکلروتیک مرتبط است، به خصوص پلاک ناپایدار. تغییرات Autonomic Trusted Source در یائسگی می تواند منجر به افزایش ضربان قلب و کاهش تغییرات ضربان قلب شود.
بر اساس AHA، برخی از علائم رایج یائسگی – گرگرفتگی، تعریق شبانه، افسردگی، اختلالات خواب و افزایش چربی اطراف شکم – با خطر بالاتر بیماری قلبی عروقی مرتبط است.
علاوه بر این، یک مطالعه از سال 2023، استرس و بی خوابی به دنبال یائسگی را با خطر بالاتر فیبریلاسیون دهلیزی (AFib) مرتبط دانست.
و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در افرادی که یائسگی زودرس، قبل از 40 سالگی را تجربه می کنند، بیشتر از افرادی است که یائسگی آنها دیرتر اتفاق می افتد.
متیو طیف وسیعی از خطرات قلبی عروقی را که ممکن است پس از یائسگی افزایش یابد، بیان کرد. این موارد عبارتند از:
بیماری عروق کرونر – کمبود استروژن می تواند باعث آترواسکلروز، تجمع پلاک در شریان ها و افزایش خطر حملات قلبی شود.
فشار خون بالا (فشار خون بالا) – eاستروژن خاصیت ارتجاعی بافت ها را حفظ می کند و باعث اتساع عروق می شود، بنابراین از دست دادن استروژن می تواند منجر به افزایش فشار خون شود.
آریتمی – نوسانات هورمونی می تواند بر ریتم قلب تأثیر بگذارد و به طور بالقوه منجر به تپش قلب یا AFib شود.
سکته – خطر سکته مغزی به دلیل فشار خون بالاتر و سفتی شریانی افزایش می یابد
نارسایی قلبی – کاهش کارایی قلب به دلیل ضعیف شدن ماهیچه قلب ممکن است ایجاد شود، اغلب در نتیجه فشار خون بالا درمان نشده یا بیماری عروق کرونر
کلسترول بالا – استروژن در واقع از کلسترول ساخته شده است و کمبود استروژن پس از یائسگی می تواند باعث افزایش سطح کلسترول LDL (بد) و کلسترول HDL (خوب) شود.
مقاومت به انسولین یا پیش دیابت – پس از یائسگی، زنان نسبت به انسولین مقاومتر میشوند، که خطر پیش دیابت و دیابت را افزایش میدهد، که به نوبه خود، عوامل خطر مهمی برای بیماری قلبی و سکته مغزی هستند.
چگونه یائسگی می تواند بر شرایط قلبی از قبل موجود تأثیر بگذارد
همانطور که متیو توضیح داد، برخی از بیماری های قلبی از قبل می توانند علائم یائسگی را بدتر کنند و تغییرات هورمونی در طول یائسگی می تواند بر شرایط از قبل موجود تأثیر بگذارد.
خانمهای مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی میتوانند علائم یائسگی شدیدتری مانند گرگرفتگی، اضطراب و خستگی داشته باشند. کاهش استروژن با یائسگی می تواند شرایط قلبی عروقی موجود مانند تصلب شرایین، کلسترول بالا و فشار خون بالا را بدتر کند و خطر حملات قلبی و سکته را افزایش دهد.
Noble نظر مشابهی را به اشتراک گذاشت:
یائسگی، و تغییرات مشخصه مرتبط با یائسگی، مطمئناً می تواند [بیماری قلبی عروقی] را بدتر کند. افراد چاق ممکن است گرگرفتگی، اختلال خواب و آپنه خواب را بیشتر تجربه کنند – یک وضعیت جدی که باید ارزیابی و درمان شود.
او افزود: «بیماری های قلبی عروقی از قبل موجود و سایر مسائل بهداشتی ممکن است توانایی فرد را برای دنبال کردن برخی از مداخلات سبک زندگی سالم که برای کاهش علائم توصیه می شود، مختل کند.
3 راه برای به حداقل رساندن خطر بیماری قلبی
در سال های نزدیک به یائسگی، افراد باید توصیه های کلی زندگی سالم را برای حفظ سلامت قلب دنبال کنند. نوبل توصیه کرد: “اصلاحات سبک زندگی شامل افزایش ورزش، مدیریت استرس، تغذیه سالم – با افزایش غذاهای گیاهی، غلات کامل.”
رژیم مدیترانه ای سبز که شامل ماهی است، احتمالا سالم ترین رژیم غذایی است – چربی حیوانی کمتر و پروتئین حیوانی، حذف غذاهای فوق فرآوری شده. روزه داری متناوب می تواند یک استراتژی سالم نیز باشد.» او به MNT گفت.
علاوه بر سبک زندگی سالم، درمان جایگزین هورمونی (HRT) می تواند راهی موثر برای کاهش خطر بیماری قلبی در این دوران از زندگی باشد.
یک مطالعه که هنوز در یک مجله معتبر منتشر نشده است، نشان می دهد که استروژن درمانی ممکن است در کاهش خطر بیماری قلبی فواید طولانی مدت داشته باشد.
در این مطالعه، زنانی که از استروژن های کونژوگه اسب (CEE)، رایج ترین فرمولاسیون استروژن استفاده می کردند، و کسانی که CEE به همراه مدروکسی پروژسترون استات منبع مطمئن (MPA) مصرف می کردند، بهبودهایی را در همه نشانگرهای زیستی قلبی عروقی به جز تری گلیسیرید نشان دادند.
آنها سطوح HDL-C (کلسترول “خوب”)، کاهش LDL-C (کلسترول “بد”)، کاهش مقاومت به انسولین و کاهش لیپوپروتئین ها داشتند که همه اینها ممکن است برای سلامت قلب مفید باشند.
جایگزینی استروژن، اگر در عرض 10 سال پس از یائسگی آغاز شود، با کاهش پیشرفت آترواسکلروز و کاهش خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی (و کاهش مرگ و میر ناشی از همه علل) همراه است. متیو توصیه کرد که بحث در مورد هورمون درمانی باید با پزشک زن شخصی شود.
یک بررسی همچنین نشان می دهد که استروژن ترانس درمال (مانند ژل ها و چسب ها) ممکن است اثر محافظتی قلبی بیشتری نسبت به استروژن خوراکی یا استروژن همراه با پروژسترون داشته باشد. با این حال، استروژن به تنهایی می تواند خطر ابتلا به سرطان آندومتر (رحم) را افزایش دهد، بنابراین به طور کلی فقط پس از هیسترکتومی تجویز می شود.
زمان شروع استروژن درمانی نیز می تواند مهم باشد. یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که زمانی که HRT در عرض 6 سال پس از یائسگی شروع شد، مزایای قلبی عروقی بیشتری نسبت به زمانی که دیرتر شروع شد، وجود داشت.
مهمترین چیزهایی که در مورد یائسگی و سلامت قلب باید بدانید
اگرچه خطر بیماری های قلبی عروقی در زنان در حوالی زمان یائسگی افزایش می یابد، اقدامات متعددی وجود دارد که فرد می تواند برای به حداقل رساندن این خطر کمک کند.
توصیه کارشناسان پیروی از یک سبک زندگی سالم شامل رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم، عدم استعمال دخانیات و تعدیل مصرف الکل است.
برای بسیاری از زنان، هورمون درمانی نه تنها به مدیریت علائم یائسگی کمک می کند، بلکه می تواند خطر قلبی عروقی را نیز کاهش دهد.
با این حال، متخصصان توصیه می کنند که هر هورمون درمانی باید با یک پزشک مشورت شود تا مطمئن شود که مناسب ترین نوع آن تجویز می شود.
بنابراین، اگرچه خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در افراد با ظهور یائسگی افزایش می یابد، اما راه های زیادی برای کمک به حفظ سلامت قلب در مراحل بعدی زندگی وجود دارد.
منبع: medicalnewstoday